Volvo was dichtbij een V10 motor…en toen kwam Ford

Gepubliceerd op 28 september 2019 om 15:02

Het alternatief op Duits

De Volvo S80 was eind jaren 90 het beste alternatief op de luxe Duitse sedans zoals de Mercedes S-klasse, 7-serie van BMW of de Audi A8. Natuurlijk waren er meer alternatieven, maar de S80 droeg de reputatie mee van veilige en hoogwaardige kwaliteitsauto van thuis uit door Volvo, ondanks dat hij er niet zo gelikt uit zou zien als zijn Duitse ‘neefjes’.

De S80 was van nature geen strepentrekker al kwam de T6 al redelijk van zijn plek. Het was ook vooral geen noodzaak om het snelste jongetje van de klas te zijn, ook al lag de Yamaha V8 met 311pk toen al te wachten in het schap. Maar dan nog legde hij het af tegen de grootste Duitse motoren. Volvo stond op het punt om een konijn uit de hoge hoed te toveren, maar Ford schoot die af voordat hij getoond kon worden.

V10 Cosworth

In 1997 prepareerde Volvo een 4.3 liter V10 blok dat de autowereld zou doen blozen. Deze zou in de eerste generatie S80’s worden gelepeld. De 325pk sterke motor was mede ontwikkeld door Cosworth en zou goed zijn voor een top van 250km/u. Vergeleken in die tijd bouwde Mercedes een 389pk 6.0 liter V12, BMW een 322pk 5.0 liter V12 en audi een 4.2 liter V8 met 364pk. Een Volvo die meer pk’s leverde dan een BMW? Dat zou de wereld op zijn kop zijn.

Helaas is het project verbannen nadat Volvo in 1999 werd overgenomen door Ford. Het merk werd door Ford een beetje afgehouden van de ‘premium’ automerken omdat ze het niet nodig achten het imago op te krikken en plaats te nemen in het topsegment. Je zou beweren dat Ford er een potje van heeft gemaakt. Het kopieerde de vijfcilinders van Volvo en plaatste deze zelf vol trots in de Focus ST, RS en in de Mondeo. Elf jaar later werd Volvo weer overgenomen door Geely, de rest is geschiedenis.

4 cilinder ipv V10

Ach, het gaat helemaal niet slecht met Volvo. Zelfs niet nadat de complete lijn is voorzien van één en dezelfde downsized motor. Volvo kwam nog met de Polestar welke alsnog vriend en vijand verraste, maar dat is ook al weer een tijdje geleden. Toch ben ik benieuwd hoe de wereld van Volvo eruit was komen te zien als het V10 project doorgang had gekregen…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.