’Autodealer met showroom in 15 jaar verdwenen’

Gepubliceerd op 29 juni 2019 om 09:52

Daar stond hij dan, 'mijn' eerste nieuwe Volvo. Een gevoel, een beleving en vooral zo trots als een hond met zeven...

Juist. Volgens Henk van der Kwast, ceo van Stern Groep, verdwijnt de klassieke showroom en garage bij de autodealer met tien tot vijftien jaar voor een groot deel. Door de snel- groeiende populariteit van private lease en de komst van elektrische auto’s is er voor de klassieke dealer nauwelijks ruimte meer voor een showroom.

Volvodealer Bluekens

50 tinten grijs anno 2018

Look & feel

Nou Henk, ik denk en hoop dat je er behoorlijk naast zit. Ik mag dan een autoliefhebber zijn, maar toen mijn voormalig werkgever tegen mij zei dat ik een nieuwe auto mocht uitzoeken ben ik haaks afgeslagen naar de dichtstbijzijnde Volvodealer. Ik wil die catalogus in mijn handen hebben, ik wil die prijslijst zien en ik wil vooral proefzitten en rijden in verschillende modellen met andere motoren. Al is de keuze nu een 2.0 viercilinder of een 2.0 viercilinder, maar een 2.0 viercilinder kan ook. Dat laatste doet er eigenlijk niet toe, het gaat om de toeters en bellen die eromheen zitten gebouwd en hoe groot de föhn is (of twee stuks) die op die viercilinder geplakt zitten. 

Dat het klimaat waarin auto's gekocht worden aan het veranderen is (we hebben het nu een keer niet over Co2) ben ik met Henk eens. Mijn eerste auto kocht ik door op Autotrader (dat was in 2001 dé autosite) een selectie te maken uit een stuk of zeven Volvo 440's. Dat resulteerde in een volle zaterdag het land door rijden om te kijken of die korrelige afbeelding van die 440 in het echt wel de moeite waard was. Mijn ouders deden dat zo, dus ik ook. En dan bleken het allemaal meloenen te zijn en dan ging je op de terugweg de rijksweg 59 af, kwam je langs Van Aarle Nuland en dan bleek je nieuwe auto uiteindelijk gewoon daar te staan, want zo ging dat bij mijn ouders destijds ook...drie keer achtereen.

Van Aarle Nuland Volvo

Mijn eerste auto

 


Mooi was hij zeker, rood was hij ook nog. Deze 440 kocht ik in 2001 met een kilometerstand van 127.000 voor 5500 gulden. Tegenwoordig koop je voor dat bedrag een dikke V70 D5 summum uit 2009. 

De evolutie van internet en occasions

In de tijd dat je internet gebruikte om op te zoeken wat de hoofdstad van Ecuador is, was dit louter het enige wat je kon doen op internet. Informatie verkrijgen door te lezen en plaatjes kijken. In de eerste tien jaar van het millennium is internet enorm geëvolueerd en kon je in een online showroom jouw nieuwe Volvo samenstellen, de welbekende Volvo Car Configurator. Superleuk om te doen en vooral om te dromen, maar een nieuwe Volvo kopen doe je toch echt in een fysieke showroom. Die look & feel is er online simpelweg niet.

Bij tweedehands auto's durf ik te beweren dat het anders zit. Dat zijn auto's die je ongetwijfeld al een keer had gezien, of zelfs in hebt gereden omdat je buurman, broer, baas, schoonvader of de huisarts deze nieuw had gekocht destijds. Je weet dus in principe wat je koopt en ook qua opties en kleuren is er weinig aan te kiezen bij een occasion. Ik denk dat dit landschap juist gaat veranderen in plaats van de dealer showroom met nieuwe auto's. Zelf heb ik sinds 2007 geen auto meer bij een handelaar gekocht fysiek op locatie, allemaal online. Je doet een bod op basis van wat je hebt gezien. Bij het ophalen kan je eventueel nog steggelen over dat ene putje in het voorscherm of die kras op de spoiler die niet was vermeld, maar that's it. 

 

 

De laatste Volvo die ik kocht werd thuis afgeleverd. Helaas niet de achterste maar die zwarte midden onderin.

Thuisbezorgd punt NL

Het landschap wordt dus anders wat auto kopen betreft. Maar ik blijf erbij dat gebruikte auto's in te toekomst online gaan worden gekocht en thuisbezorgd, een service die wij bij Volvomakelaar al aanbieden. En nieuwe auto's blijf je gewoon in de showroom kopen omdat dit de enige winkel nog is waar je jezelf als man nog lekker kan verheerlijken aan al dat nieuwe, moderne en technisch begaafde spul. Tenminste, als het aan mij ligt wel...

Rutger Spin - Volvomakelaar

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.